top of page

Sjokoladeverden - mer enn bare en godbit!

En gang sett på som en hellig, brukt i eldgamle ritualer og tradisjoner. I dag blir sjokoladeplate plukket opp på impuls kjøp i daglighandelen, lett tilgjengelig og noe de fleste har råd til.

En verden i dag vi har så fullt med ting og matvarer at vi har et overflodsproblem? Kan med hånden på hjertet si selv hadde et eget kostholds problem på fler nivåer. Overflod, for mye av det søte og gode. Så igjennom egen reise har jeg selv større respekt når jeg skal nyte og unne meg noe spesielt. Dronning av kos har ikke forlatt redet helt! Tvert imot må jeg være litt streng med meg selv innimellom. Det er jo så godt! … veldig farlig! Valget å jobbe som konditor er vel kanskje ikke mitt største sjakktrekk personlig, men jeg elsker det likevel! Da kan jeg jo dele gleden med dere!

Så etter hvert som kontroll over eget sukker avhengighet og buksestørrelser smalere, er fokus på kunnskap og kvalitet tatt interessen. Finner meg sjeldent med Freia sjokolade i dag, det var en gang det var en favoritt. Smaken for den mørke belgisk kvalitet sjokoladen har jeg selv falt pladask for. Det er det jeg bruker i dag for konfekten jeg lager. Belgiske Callebaut sjokolade. Kakaobønner fra hele verden kommer til Belgia i skip, der de plukker ut ønskede kakaobønnene for å sette sammen den sjokoladen de ønsker. Callebaut bruker mest kakaobønner fra Vest-Afrika. Røstes, knuses deretter skiller skall og kakaonibsene. De store produsentene mikser fra ulike steder for å skape en sjokolade som er mest mulig lik for hver batch.


Mange lager også egen bean-to-bar sjokolade, der de henter kakaobønner direkte bonden. En unik mulighet der de kan lage ekslusive single bean sjokolader, sette sammen kakaobønner til sin unike smak. For det blir litt som vinsmaking, eller kaffe. Utifra jorden, sol og vekstvilkår vil kakaoplanten få ulike smaks egenskaper. Tar du tid til å smake ordentlig? Hvilken noter av smak kan en finne i sjokoladen som du lar den smelte i munnen? Alt fra fruktig, jord, krydder, mekanisk, lær og slik kan jeg fortsette. Du kan faktisk meditere med liten smakebit av en sjokolade!


Hva er meditasjon? En praksis der du roer ned mentale og konsentrerer mot en ting, følelse, en lyd, en smak, kroppsfornemmelse eller noe annet. En kan oppnå ulike mål ved meditasjon. Bedre fysisk og mentalt velvære, økt mental kapasitet, utvide bevissthet eller økt åndelig innsikt. Når snakker om sjokolade, kan en gå dypt inn for å oppdage hvordan oppleves en liten bit gir deg. Konsistens, vekkes det noen følelser? Hva kan du kjenne i ettersmaken? For meg fascinerende det finnes personer som jobber med smak. Det krever leve veldig rent for å være veldig sensitiv for smak. Ikke spise mye sterke krydder, og annet som kan hindre smakssansene å plukke opp ulike smaks noter. Selv ikke tålmodighet i dag for den retningen, men for meg reiser det et spørsmål. Hvorfor spiser vi disse unike produktene om vi virkelig ikke prøver å roe ned og smake hver bit? For sukkerkicket eller er det for en ren nytelse skyld? Kan innrømme selv hvert i begge båsene.

Blir nok smake litt fra ulike kollegaer som tiden går. Trikset mitt er å nyte i små og sjeldne dager. Det er så mye og fantastisk der ute som er litt annet enn du får på din daglige butikk. Kanskje noe jeg vil frem til er kanskje, sett pris på råvarene vi har i verden. Hvilken kvalitet har de. Hvor kommer de fra? Hvordan blir de behandlet? En sjelden gang, er det faktisk lov med en unik sjokolade! Fra meg eller en annen kollega!

51 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

댓글


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page